Plastic, iedereen gebruikt het dagelijks. Ieder jaar wordt er 250.000.000.000 kilo geproduceerd, waarvan de helft na gebruik direct wordt weggegooid. Voor een groot deel verdwijnt dit in de zee. Ieder jaar komt daar tussen 4.8 en 12.7 miljoen ton plastic afval bij. Daarbij blijft plastic zo’n 400 tot 1000 jaar bestaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat het om enorme hoeveelheden afval gaat. De massa van het plastic afval in de Grote Oceaan is ongeveer 34 keer zo groot als Nederland.
Gevolgen van het plastic afval
Veel van het plastic afval bestaat uit microdeeltjes. Deze worden door vogels en vissen gegeten. Zo komt het in de voedselketen en krijgen wij het ook binnen. Elk jaar sterven er ongeveer 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels door afval op zee. Wat het plastic voor gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen, is nog niet duidelijk.
Wat kun je zelf doen?
- Plastic draagtasjes hebben een enorme impact op het milieu. Ze zijn niet afbreekbaar, maar breken onder invloed van licht af in kleine stukjes, Deze stukjes worden door vissen opgegeten. Zoals al eerder aangegeven, komt dit in de voedselketen. Wij kunnen als consument in Nederland geen invloed uitoefenen op wat men wereldwijd aan beleid voert m.b.t. plastic tasjes, maar we kunnen zelf wel zorgen dat we altijd herbruikbare tasjes bij ons hebben. Sinds het verbod op verstrekken van gratis plastic tasjes in januari 2016 zijn er veel winkels die gemakkelijke herbruikbare tasjes verkopen die klein opgevouwen kunnen worden en makkelijk in de handtas of broekzak gaan.
- Rietjes zijn qua aantallen niet de grootste vervuiler, maar ze veroorzaken wel een groot probleem. Rietjes worden vaak niet apart gesorteerd, omdat ze klein en licht zijn. Daardoor komen ze in zee terecht. Ze worden door vissen gegeten en vaak raken zeedieren erin verstrikt. Alternatieven zijn de papieren en kartonnen rietjes. Maar als je vindt dat deze een bijsmaak hebben, dan kun je kiezen voor een metalen rietje. Dit kun je ook meenemen als je uit gaat eten bijvoorbeeld, of iets drinken op een terras. Vaak worden deze metalen rietjes geleverd met een schoonmaakborsteltje en meeneemzakje.
- Ballonnen zijn ook heel slecht voor het milieu. Bijna eenvijfde van de vogels die stukjes ballon hebben ingeslikt, zijn er aan gestorven. Er zijn veel andere manieren om feesten en partijen leuk te versieren. Op internet worden inmiddels ook leuke stoffen vlaggenslingers verkocht in plaats van de plastic variant.
Een betere wereld
Misschien heb je zelf kinderen en ook kleinkinderen, dan wil je de wereld voor hen beter achterlaten. Ook al heb je het gevoel dat je een kleine schakel bent, toch kun je een belangrijke bijdrage leveren. Hoe meer mensen zich bewust worden van het “plastic soep” probleem en er iets aan willen doen, hoe minder afval er in de zee komt.