Minder energie gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Wat kan je zelf allemaal doen om energie te besparen?

Kijk eens kritisch naar het gebruik van de douche

Een heerlijk warm en ontspannende douche. Dat is heel fijn maar heb je zelf al eens bijgehouden hoe lang je er gemiddeld onder staat? Misschien moet je hier toch eens kritisch naar kijken. Hier kan je echt een flinke energiebesparing uithalen. Douche wat minder vaak en probeer ook wat korter te douchen. 

Draai de thermostaat eens een graadje lager

We willen het lekker behaaglijk warm maken in huis. We hebben de thermostaat meestal op een vaste temperatuur staan. Toch kan die ook best een graadje lager. Je merkt echt niet het verschil qua warmte maar je bespaart wel op het energieverbruik. Het is echt een kleine moeite en je levert echt niks in op de comfortabele warmte in je huis.

Trek een trui aan in plaats van de verwarming hoger zetten

Als het wat kil of wat frisser wordt in huis. Dan is vaak het eerste wat we doen de verwarming hoger zetten. Overigens is dit een heel logische reactie maar niet als je wat op je energierekening wil besparen. Een betere optie is als het wat frisser of kouder wordt in huis om een warme trui aan te trekken. In de meeste gevallen is dit ene prima oplossing en krijg je het van zelf weer wat warmer. Ook dit levert op jaarbasis een mooie energiebesparing op.

Kruip onder een dekentje op de bank

In plaats van de thermostaat wat hoger draaien kan je er ook voor kiezen om onder een dekentje op de bank te kruipen. Je krijgt het vanzelf behaaglijk warm en het ziet er ook nog heel huiselijk en sfeervol uit. Lekker met een kopje warme thee of een glaasje wijn een goed boek lezen of naar je favoriete film of tv serie kijken.

Doe het licht uit

Laat nooit het licht zomaar branden. Ben je iemand die steevast het licht vergeet uit te doen? Probeer hier beter op te letten. Daarnaast is het ook belangrijk om niet overal in het huis het licht te laten branden. Dat is echt niet nodig en kost onnodig veel energie. Wat ook nog wat aandacht verdient is het soort verlichting. Vervang dit als het nodig is voor Led-verlichting. Dit is veel zuiniger.

Categorie├źn: Duurzaamheid